Türkiye’nin İnsan Hakları Sicili Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde İncelenecek

Ortak Basın Açıklaması
KAOS GL, LGBTI NEWS TURKEY, International Gay and Lesbian Human Rights Commission (IGLHRC) and ILGA-World

İletişim:
İstanbul: Zeynep Bilginsoy
Ankara: Ezgi Kocak
New York: Hossein Alizadeh
Cenevre: Alessia Valenza

#UPRTurkey, #UPR21, @lgbtinewsturkey, @KaosGL, @IGLHRC, @ILGAWORLD

(İstanbul, Cenevre, New York; 26 Ocak 2015)

27 Ocak 2015 tarihinde, Birleşmiş Milletler’e üye devletler Türkiye’nin 2010’dan bu yana tutulan insan hakları sicilini inceleyecek. 2010’da devlet cinsel yönelim ve cinsel kimlik temelli ayrımcılıklar üzerine sicilini iyileştireceğine dair güvence vermişti. Fakat o günden beri LGBTİ kuruluşları Türkiye’nin bu alandaki başarısızlığını belgeledi.

İnsan Hakları Konseyi’nin gerçekleştireceği Evrensel Periyodik İnceleme’nin (EPİ) ikinci turu Türkiye’nin 2010’daki ilk turda kabul ettiği tavsiyelerin bir takibi niteliğinde olacak. Türkiye’nin ikinci periyodik değerlendirmesi İnsan Hakları Konseyi EPİ Çalışma Grubu’nun 21. oturumunda gerçekleştirilecek. İnceleme altındaki diğer ülkeler gibi Türkiye’nin EPİ süreci farklı bölgesel gruplardan seçilmiş üç konsey üyesi ülke tarafından yürütülecek: Gabon, Küba ve Suudi Arabistan. Bu üçlü, Türkiye’nin EPİ sürecinde raportör olarak hareket edecek. Üye ülkeler, sivil toplum tarafından belirtilen görüşlerle birlikte Türkiye’nin insan hakları sicili hakkında Birleşmiş Milletler üyesi diğer ülkelerin de tavsiye ve sorularını gündeme getirecek.

Türkiye’nin ikinci EPİ turuna katkıda bulunan yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının sayısında ümit verici bir artış görülmüştür. LGBTİ kuruluşları da bu harekete katkıda bulunarak “Türkiye’de LGBT Yurttaşlara Yönelik İnsan Hakları İhlalleri” başlıklı belgeyi İnsan Hakları Konseyi’ne sunmuştur.

Gazetecilere, gelecek EPİ incelemesi hakkında bilgi vermek amacıyla  IGLHRC, KAOS GL ve LGBTI NEWS TURKEY tarafından hazırlanan “Arka Plan: İnsan Hakları Konseyi Evrensel Periyodik İncelemesi’nin Türkiye Değerlendirmesi” kuruluşların internet sitelerinde bulunabilir. Uzmanlar süreçle ilgili medya tarafından sorulacak soruları cevaplamaya da hazırlar.

Türkiye’nin ikinci periyodik incelemesi Cenevre’de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde (Palais des Nations, Oda 20, 09.00) 27 Ocak’ta gerçekleştirilecek ve oturum http://www.upr-info.org/en/webcast adresinde canlı olarak yayınlanacak. Oturumun video arşivi, ilk oturumun arşiviyle beraber http://www.upr-info.org/en/webcast/Turkey adresinde bulunabilir.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.